Miért küzdünk?

Fertő tó

A beruházás a nemzeti park védett területén belül, mintegy 60 hektárons területén valósulna meg. Eredményeképpen az érintett felszín körülbelül 25%-át mesterséges burkolat borítanái. Az általunk is elfogadott és támogatott korábbi strand felújításán kívül, alábbi építményeket tervezik: sport komplexum több, köztük műfüves labdarúgó pályával, motel, kemping, 180 fő elszállásolására alkalmas 26 apartmanház, 4 csillagos 100 szobás szálloda, 850 vitorlás hajó (yacht) és 450 evezős befogadására alkalmas kikötő, ökocentrum, 25 méteres kilátó torony. Mindezen elemeket nem csak természetvédelmi szervezetek, köztük az EU Környezetvédelmi Főigazgatósága és a Ramsari Titkárság, kritizálja, de 2021 júniusában az UNESCO is arra szólította fel a kormányt, hogy állítsa le a beruházást.

A problémák között az alábbiak szerepelnek:

  • a területre kiadott környezetvédelmi engedély, ami a további engedélyek alapját képezi, nem a jogszabályoknak megfelelően lett kiadva a hatóság által (ezért az EU egy úgynevezett Pilot vizsgálatot indított hazánk ellen)
  • a terület környezeti hatásvizsgálata során, annak ellenére, hogy a Fertő nemzetközi határvíz, az osztrák felet nem vonták be és a határon átnyúló hatásokat nem elemezték megfelelően
  • a beruházást az önkormányzati tervekkel szemben, amelyek 1,7 milliárdos strand felújítással számoltak, az állam mintegy 15-szörösére duzzasztotta, úgy, hogy kiemelt közérdek ehhez nem köthető
  • a társadalmi egyeztetéseket a beruházó magyar állam nem megfelelően hajtotta végre, többek között kihagyták a koncepció kidolgozás folyamatából a Ramsar-i titkárságot és az UNESCO-t, és ennek szakmai tanácsadó szervezetét az ICOMOS-t
  • a soproni önkormányzat a Helyi Építési Szabályzat többszörös módosítása során félrevezető információkat közölt a területen található cölöpházak tulajdonosaival

Fentiekre tekintettel a Fertő tó barátai Egyesület és a Nagy Tavak Koalíció a beruházás megállítását és újragondolását szeretné elérni. Meggyőződésünk, hogy a természetvédelmi területen a valós társadalmi igényeket kielégítő, minden érvényes magyar- és EU-s jogszabálynak és a nemzetközi vállalásainknak is megfelelő fejlesztésnek szabad csak megvalósulnia. 

Az általunk javasolt, környezeti szempontú fenntarthatóságot is kielégítő fejlesztés a jelenlegi 30 milliárd forintra becsült költségeknek a töredékéből is megvalósítható lenne.

Az így fennmaradó pénzt, időt és energiát valóban azoknak a beruházásoknak a megvalósítására lehetne fordítani, amelyek a Fertő-táj világörökségi terület környékén élők számára létfontosságúak.

Balaton

A Balaton körül 46 partmenti település helyezkedik el. A nagyobb városokban, településeken a legtöbbször a helyi lakosok véleménye nélkül történnek hatalmas beruházások, amelyek közvetlenül és közvetetten is érintik hosszú távon az életüket. A beruházások megkezdése előtt az előkészítési és tervezési szakaszokban  rendre nem készül érdemi környezetvédelmi hatástanulmány, csupán a korábbi évek becslései szerepelnek minden dokumentációban. A beruházók figyelmen kívül hagyják a tó természetes ökoszisztémáját, ami már  most is komoly aggodalomra ad okot. A folyamatos nádirtás, erdő ritkítás és tarvágás, a szabad partmenti szakaszok elvétele vált tendenciává az újabb területek elnyerése és beépíthetősége miatt. Jelenleg is több olyan település van, ahol a nemzetgazdaságilag kiemelt fejlesztési beruházások miatt a helyiek jogai súlyosan csorbulnak. 

Tatai Öreg-tó

Az Öreg-tó Tata város ölelésében fekszik, rendkívüli adottságokat biztosítva ezzel az épített és természetes környezet harmonikus összefonódásának. Számos védettségi besorolás segíti ennek az állapotnak a megőrzését (Natura 2000, Ramsari, természetvédelmi, hidrogeológiai, tájképi védettség). A tó partján található Esterházy lóistállót és a mellette fekvő területet jelenleg ötcsillagos luxushotel építésére szemelte ki egy beruházó. A jelenlegi szabályozás szerint erre az ingatlanra nem építhető meg a tervekben bemutatott szálloda. Ahhoz a terület beépíthetőségét kellene növelni, emellett az oda vezető út kijelölése is nehézségekbe ütközik. Tatán három – a civilek által megfogalmazott – kérdésben kezdődött aláírásgyűjtés népszavazás kiírására, azonban ennek folyamata a járványügyi korlátozások miatt megszakadt. Ugyanakkor a civil szerveződések támogatása nagy a városban, hiszen a helyi lakosság nagy része szerint, az érintett területek átminősítésével a tatai Öreg-tó természetes élővilága áldozatul esne a beruházásnak, és az itt élők számára a város jelenlegi legnagyobb értéke, a zöldfelületek aránya is csökkenne.

Velencei-tó

A Velencei-tó partján számos strandon, fürdőhelyen, szabad partszakaszon folyik az Önkormányzati vagyon elidegenítése, a zöldfelületek forgalomképessé tétele, azok magántulajdonba adása az átláthatóság és a széleskörű lakossági véleményének figyelmen kívül hagyásával. A legnagyobb problémát az ezekre a területekre vonatkozó azonnali és radikális, előzetes hatásvizsgálatot mellőző HÉSZ módosítások jelentik. A jelenlegi szabályozás és a közvetlen vízparti területek beépítése szembemegy a megyei szakhatóság által kiadott szakvéleménnyel, lehetővé téve a korábbi védett partszakaszok beépítését is.