Hatékonyabb EU-s természet-helyreállítási törvényt követelünk!

Hatékonyabb EU-s természet-helyreállítási törvényt követelünk!

2023.10.16. Egyéb kategória 1

Közös nyilatkozatott adott ki 200 civil szervezet arról, hogy az elmúlt hónapokban fokozatosan gyengítették az EU-s természet-helyreállítási törvényt, ezért együtt követelnek sokkal határozottabb fellépést. A nemrég az Európai Parlament által elfogadott természet-helyreállítási törvényről (Nature Restoration Law) korábban a Nagy Tavak is beszámolt a honlapján.

Az alábbi nyilatkozatot, amiben szigorúbb fellépést követelnek az erdők, a tőzeglápok és a tengerek védelmében, a Nagy Tavak szövetség is osztja.

“Az aláíró 200 civil szervezet nevében felszólítjuk az összes EU-tagállamot, az Európai Parlament képviselőit és az Európai Bizottságot, hogy sürgősen fogadjanak el egy olyan erős természet-helyreállítási törvényt, ami alkalmas mind a biodiverzitási-, mind a klímaválság kezelésére.

Zajlik a biológiai sokféleség nagyarányú csökkenése és a klímaválság, és ezek veszélyeztetik az általunk ismert élet alapfeltételeit. A tudomány álláspontja nagyon egyértelmű ezekben a kérdésekben. Az eddigi erőfeszítések nem voltak elegendőek a válságok kezelésére és a természettel való kapcsolatunk helyreállítására. Nem meglepő, hogy az egyre gyakoribbá váló aszályok, árvizek és erdőtüzek – amint idén nyáron is láthattuk – Európa-szerte egyre jobban láthatóvá teszik a válság hatásait. Nyilvánvalóan nagyléptékű, hatékony helyreállítási intézkedésekre van szükségünk.

Az EU természet-helyreállítási jogszabálya ennek az évtizednek a nagy lehetősége arra, hogy a folyamatos hanyatlás felől a regenerálódás útjára lépjünk, hogy a természettel harmóniában lévő, biztonságos és reziliens jövő felé induljunk el. A természet a legnagyobb szövetségesünk az éghajlatváltozás leküzdésében, egyben a saját egészségünk, jólétünk, illetve a megélhetésünk és gazdaságunk is a természeten múlik. A természet helyreállítása a legjobb befektetés, amit társadalmunk tehet. De sajnos kezdünk kifutni az időből.

Az elmúlt hónapokban példátlan ellenállást tapasztaltunk az EU természet-helyreállítási jogszabályával szemben, ami a jogi szöveg elfogadhatatlan gyengüléséhez, sőt, majdnem teljes elvesztéséhez vezetett. Ezért határozottan felszólítjuk a nemzeti kormányokat, az Európai Parlament képviselőit és az Európai Bizottságot, hogy térjenek vissza a helyes útra az EU természet-helyreállítási rendeletének alábbi kulcsfontosságú elemeinek megőrzésével:

  • Biztosítani kell, hogy minden szárazföldi és tengeri élőhelyre számszerűsített, időhöz kötött és végrehajtható célok vonatkozzanak a Natura 2000-es területeken és azokon kívül is
  • Biztosítani kell az ökoszisztémák állapotromlásának elkerülését a beruházások és a hosszú távú előnyök védelme érdekében, összhangban Európa éghajlati és biológiai sokféleséggel kapcsolatos kötelezettségvállalásaival
  • Tartalmazza a mezőgazdasági ökoszisztémák helyreállítását, kiegészítve a lecsapolt tőzeglápok helyreállítását célzó célokkal. A mezőgazdasági ökoszisztémák helyreállítása kulcsfontosságú az élelmiszerrendszerek és a mezőgazdasági ágazat ellenállóképessége szempontjából. A tőzegláp helyreállítása kulcsszerepet játszik az éghajlatváltozás mérséklésében, és az ahhoz való alkalmazkodásban.
  • Tartalmazzon indikátorokat az erdei ökoszisztémák helyreállítására, minden fajta erdőtípusra
  • Egyértelmű biztosítékokat adjon a tengeri élővilág megőrzéséhez, hogy a Közös Halászati Törvény (Common Fisheries Policy) ne akadályozza a tengerek helyreállítását
  • Biztosítson célzott költségvetést a helyreállítási intézkedések finanszírozására
  • Biztosítani kell a nyilvánosság részvételét és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést
  • Biztosítani kell, hogy a törvény azonnal, előfeltételek nélkül hatályba léphessen, hogy a helyreállítási célokat időben és biztosan el lehessen érni.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy késleltessük a fellépést, gyengítsük az ambíciókat vagy korlátozzuk a törvény hatályát. Ez csak drágábbá és lassabbá tenné a következmények kezelését. Kockára tennénk a saját jövőnket és a többi élőlény jövőjét. Most azonnal működésbe kell hozni a #RestoreNature -t, most kell helyreállítani a természetet!”

További információ a Restorenature.eu oldalon.

 

One Response

  1. […] jelentettek, mivel a Tanács és a Bizottság igyekezett közös nevezőre jutni a Parlament jelentősen gyengébb álláspontjával. Az eredetileg az EU szárazföldi, folyami és tengeri élőhelyeinek 2030-ig […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük