Az EU természethelyreállítási jogszabálya közelebb került a megvalósuláshoz

Az EU természethelyreállítási jogszabálya közelebb került a megvalósuláshoz

2023.11.10. bizottság Nagy Tavak Koalíció 0

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége üdvözli, hogy november 9-én, csütörtökön késő este lezárultak az intenzív tárgyalások az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a EU Tanács között az EU Biodiverzitás Stratégia keretében ígért természethelyreállítási jogszabályról, és a három intézmény között politikai megállapodás született. Bár örömmel látjuk, hogy az eredetileg a törvény hatálya alá tartozó valamennyi ökoszisztéma továbbra is szerepel a megállapodásban, a megállapodás eredménye az eredeti bizottsági javaslathoz és a Tanács álláspontjához képest felhígult előírásokat tartalmaz.

Csalódást okoz, hogy a jogszabály kompromisszumos szövege számos mentességet tartalmaz, és a tagállamok számára túlzott rugalmasságot biztosít a kötelezettségek tekintetében. Mindez annak ellenére így történt, hogy mint az EU mind az egyes tagállamok, mint az ENSZ Biológiai Sokféleség védelmével foglalkozó keretegyezmény részes felei, a 2022 decemberében Montreálban elfogadott globális biodiverziitás egyezményben vállalták a leromlott élőhelyek hatékony helyreállításának megkezdését 2030-ig.

A tárgyalásokon résztvevők beszámolói szerint az úgynevezett háromoldalú tárgyalások nagy kihívást jelentettek, mivel a Tanács és a Bizottság igyekezett közös nevezőre jutni a Parlament jelentősen gyengébb álláspontjával. Az eredetileg az EU szárazföldi, folyami és tengeri élőhelyeinek 2030-ig történő helyreállítását célzó intézkedések végrehajtására tervezett jogszabály váratlanul a Manfred Weber néppárti képviselőcsoport által vezetett agresszív dezinformációs és rémhírterjesztő kampány célpontjává vált, aminek fő célja az volt, hogy a jogszabályt egyáltalán ne fogadják el. A kompromisszum elérése érdekében számos célt felhígítottak, amikor a Parlament álláspontját elfogadták. Számos kompromisszumot és engedményt tettek, hogy minden érintett félnek megfeleljenek, azzal a várakozással, hogy még a legkonzervatívabb frakciók támogatását is elnyerjék.

Az EU-s megállapodás főbb elemeire adott első észrevételeink az alábbiak:

  • A szárazföldi élőhelyekhez kapcsolódó helyreállítás hatálya ugyan nem korlátozódott kizárólag a Natura 2000 területekre, de jelentős kiskapuk kerültek be, amik csökkenthetik a helyreállítandó teljes terület kiterjedését. 
  • Az élőhelyek további leromlásának megelőzésére vonatkozó követelményt súlyosan aláásták, ami megnehezíti a végrehajtását.
  • Szerencsére a mezőgazdasági területek természetességének növelésére, valamint a tőzeglápok helyreállítására vonatkozó konkrét követelmények bekerültek ebbe a megállapodásba, de a cikk újbóli bevezetésének nagy ára volt, mivel jelentős engedményeket tettek. Bevezették például a jogszabály végrehajtásának szüneteltetési lehetőségét – amit “vészféknek” is neveznek.

“Az elfogadott javaslat nagyon fontos a magyarországi vizes élőhelyek helyreállítása és tavaink védelme szempontjából. Ezzel kapcsolatban a november 7-én a Balatonfüreden tartott Tavak Világkonferenciáján is hangsúlyoztuk, hogy hazánkban a korábbi vizes élőhelyek 84%-a elveszett, vagy súlyosan károsodott. A további élőhelyvesztés megállítása mellett a korábbi területek helyreállítása nemcsak a biológiai sokféleség szempontjából, de a klímaváltozás miatt is kiemelkedő jelentőségű” – egészítette ki a fentieket hazai vonatkozásokkal Kun Zoltán, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke.

A természet helyreállításáról szóló törvény széles körű támogatást kapott több mint egymillió uniós állampolgártól, de a cégek és a tudományos élet képviselői is a támogatók között voltak. Az elért kompromisszumos javaslatot most már csak a tagállamoknak kell jóváhagyniuk, és még ebben az évben az EU Parlament környezetvédelmi bizottságának döntő fontosságú szavazásán is át kell esnie, ahol a konzervatív csoportok megpróbálhatják ismét megtorpedózni a törvényt.

Ha a javaslat sikeresen átjut ezeken a lépéseken, akkor a Parlament plenáris ülésén várhatóan 2023. decemberében kerül sor a végső szavazásra. Reméljük, hogy a tagállamok és az EU Parlamentje, mihamarabb jóváhagyják ezt a háromoldalú megállapodást, és nem késleltetik tovább a nagyon fontos természethelyreállítási munkálatokat, amik segítenek az EU-nak az éghajlati és természeti válság leküzdésében.

A fejléckép forrása: cbd.int

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük