A természet helyreállítása nem a múltba tekintést, hanem az élhető jövőt jelenti

A természet helyreállítása nem a múltba tekintést, hanem az élhető jövőt jelenti

2024.03.19. közlemény 0

2021 óta március 20-a a Visszavadítás Nemzetközi Napja – ünnepeljük közösen!

A visszavadítás (angolul rewilding) módszere az Európa Parlament (EP) 2024. február 27-i döntésének köszönhetően, amikor is elfogadásra került az EU Természet Helyreállítási Jogszabály szöveget, egyre fontosabb lesz számunkra is. Az EP döntése értelmében a leromlott élőhelyek 20%-át helyre kell állítani és ebben a helyreállításban reményeink szerint a visszavadítás is szerepet játszik majd.

Mi is az a visszavadítás? A visszavadítás (rewilding) célja az egészséges ökoszisztémák helyreállítása vad, biodiverzitással rendelkező terek létrehozásával. Olyan ökoszisztémákat épít újjá, amelyeket korábban emberi zavarás módosított, felhasználva azt a növény- és állatvilágot, amely jelen lett volna, ha a zavarás nem következik be. Ezáltal a rewilding helyreállítja azokat a természetes folyamatokat, amelyek az emberiség számára a tiszta levegőt, vizet, élelmet, egészséges környezetet és így hosszú távon egészséget biztosít.

photo by: Gregois Dubois

A visszavadított ökoszisztémák hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez azáltal, hogy növelik a légkörből történő szén-dioxid-elvonást, és védelmet nyújtanak az éghajlatváltozás hatásaival szemben például a talajerózió és az árvízveszély csökkentésével. Az ökoszisztémák természetességének növelése társadalmi-gazdasági lehetőségeket is teremthet a helyi közösségek számára, csökkentheti a környezeti veszélyek, például az árvizek kockázatait, hatásait és az azokkal kapcsolatos költségeket, valamint a természethez való hozzáférés javításával javíthatják az emberi egészséget és jólétet. Egy friss kutatás eredménye arra mutatott rá, hogy a természeti élmények segíthetnek például abban, hogy megváltoztassuk időszemléletünket, és pozitívabb szemléletet alakítsunk ki a jelen pillanatról.

Fentiekre tekintettel a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége 4 partner szervezettel, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energia Kutató Központjával közösen a német EUKI pénzügyi forrás keretében pályázatot adott be a visszavadítás lehetséges pozitív hatásainak bemutatására 3 mintaterületen. “Reméljük elnyerjük a támogatást és a Velencei tó vízgyűjtőjén, mint magyar mintaterületen, a lengyel és szlovák helyszínnel együtt közelebb tudjuk hozni az emberekhez a visszavadítás koncepcióját. Ez segíthet abban, hogy a tó jó ökológiai állapotát hosszú távon is biztosítani tudjuk” mondta Horányi Tibor az Alba Natura Civil Alapítvány elnöke.

Hogyan kapcsolódik mindehhez az EU Természet Helyreállítási Jogszabály? Az európai élőhelyek több mint 80 százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban. A tagállamoknak a jogszabály hatálybalépésével egyre több leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk: 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százalékukat. Az emberi tevékenység minden korábbinál gyorsabban rontja az ökoszisztémákat, és a biológiai sokféleség csökkenéséhez vezet. E tendenciák megfordításának szükségességét a 14. és 15. fenntartható fejlődési cél rögzíti. Az ENSZ ökoszisztémák helyreállításáról szóló évtizede és a 2020 utáni globális biodiverzitási keretrendszer lehetőséget nyújt a Földön minden életet fenntartó, biodiverz ökoszisztémák újjáépítésére. A visszavadítás táji léptékben is képes erre, és más fontos előnyökkel is jár a társadalom számára.

“Az Európa Parlamenti szavazás után fontos, hogy a tagállamok miniszterei is elfogadják az új kötelező érvényű Természet Helyreállítási Jogszabályt, ezért a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége arra kéri a magyar kormányt, hogy a Környezetvédelmi Tanács március 25-ei ülésén szavazzon igennel. Magyarország támogatása összhangban lenne az Alaptörvényünk P cikkével és segíthetne abban, hogy minél több vizes élőhelyet tudjunk helyreállítani, amivel mind a biológiai sokféleség, mind a klímaváltozás védelméért tehetünk” mondta Kun Zoltán a szövetség elnöke.

Az új jogszabály támogatása azért is fontos mert ez garantálja a környezeti állapot javítását, vizeink és termőföldjeink védelmét, amelyek az emberek egészséghez és biztonságos élelmiszerhez való hozzájutásának is előfeltételei. Éppen ezért a jogszabály támogatása és annak mielőbbi bevezetése illetve megvalósítása nem kerülhet politikai érdekek csapdájába.

További érdekesség

Spending GDP loss of Red List Value https://amp-dw-com.cdn.ampproject.org/c/s/amp.dw.com/en/biodiversity-can-extinctions-be-stopped/a-68065066

Society for Ecological Restoration Europe jogi csoportjának 10 érve az új jogszabály bevezetése mellett https://media.licdn.com/dms/document/media/D4E1FAQEK60np511loA/feedshare-document-pdf-analyzed/0/1710766547902?e=1711584000&v=beta&t=8kOK75qyuJQ2ZTO3VI5h3-5NxZ6qDfdOuYlUezXi830 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük