Ami ma tudható a Fertő tavi fejlesztésről

Ami ma tudható a Fertő tavi fejlesztésről

2021.09.16. Fertő tó Velencei-tó 0

Miután a Zöld Civil Országos Találkozón előadtuk a nagy tavaink jelenlegi állapotáról, illetve veszélyeztetettségük mibenlétéről szóló bemutatóinkat, megfogalmazódott az igény, hogy az előadások anyagait tegyük nyilvánosan elérhetővé. Ezért egy sorozatot indítunk, aminek első állomásaként a Fertő tavi beruházás hátterét gereblyéztük nektek is össze.

Fertő tó Barátai Egyesület előadása a 30. Zöld OT-n, Keszthelyen

Természetvédelmi kritikák a Fertő tavi beruházással szemben

A világörökségi magterületen tervezett állami, közpénzből finanszírozott idegenforgalmi beruházással kapcsolatban korábban számos természetvédelmi kockázat merült fel, illetve jelentős örökségvédelmi kritikák is megfogalmazódtak. A 30. Zöld Országos Találkozón a Fertő tó Barátai Egyesület képviselője bemutatta ezeket a kockázatokat.

A Fertő tó Barátai Egyesület 2019 szeptembere óta többször is jelezte mind az UNESCO és ICOMOS nemzetközi titkársága, mind az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága felé félelmét, hogy a 60 hektáron tervezett állami beruházás az Alaptörvényünk P cikkelyével szembe menve, nem csak természeti, hanem épített örökségünket is veszélyezteti. A beruházás jelenleg nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt élvez, de a beruházó által 2018-ban készíttetett környezeti hatásvizsgálatban is kijelentették, hogy kiemelt közérdek nem fűződik megvalósításához.

Az ICOMOS magyar bizottsága korábban kritikával illette a beruházás 3 elemét (4 csillagos szálloda, motel és sportkomplexum), és kiemelte, hogy ezeknek nem kellene megvalósulniuk a világörökségi területen. 2021 februárjában az ICOMOS nemzetközi bizottsága is vizsgálatot indított, aminek eredményeképpen az UNESCO párizsi titkársága 2021 júniusában felszólította a magyar kormányt a beruházás megállítására.

A beruházással kapcsolatban erősen megkérdőjelezhetők azok a projekt elemek, amelyek forgalmat vonzanak, de a tóparttól távolabb is elhelyezhetők, mint például a tervezett sportközpont. A kemping területén tervezett pihenőházak (motel) megépítése a helyszín túlzott beépítettségét eredményezi. A Fertő tó partján pedig nem lehet cél egy bárhol felépíthető 4-csillagos épület építése.

A világörökségi vonatkozásokon túl fontos megjegyezni, hogy a tervezett turisztikai fejlesztés környezetvédelmi engedélyét, az uniós jog megsértése szempontjából, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága jelenleg is vizsgálja. Egyesületünk egyik tagjának hivatalos panaszára reagálva 2021 nyarán végül egy úgynevezett EU Pilot vizsgálat indult a beruházással kapcsolatban. Ez a kötelezettségszegési eljárás előszobája.

A nemzetközi jog szabályain kívül a beruházás szintén sérti a 83/2014-es kormányrendeletben szabályozott állami fenntartási állóvízek menti parti sáv védelmét, hiszen nem tartja be a 6 méteres védelmi szabályt. A beruházás keretében tulajdonképpen rögtön a partra, illetve a mederbe építik a 4 csillagos szállodát és 26 egységből álló apartmanházat. Ezzel akadályozzák a meder jövőbeni fenntartását.

Egyesületünk véleménye szerint a Sopron város önkormányzata által elfogadott Integrált Településfejlesztési Stratégiában szereplő fejlesztéshez kellene visszatérni. Ebben a jelenlegi 30 milliárd forintos közpénzégetés helyett, egy emberi léptékű 1,7 milliárdos fejlesztési javaslat található.

Print Friendly, PDF & Email