Felszíni vizeink ökológia állapota Európai összehasonlításban sem jó

Felszíni vizeink ökológia állapota Európai összehasonlításban sem jó

2021.10.27. Nagy Tavak Koalíció Uncategorized 0

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség infografikája szerint az EU tagállamokban a felszíni vizeknek mindössze 44%-a van legalább jó ökológiai állapotban. A fő problémákat a levegőből kirakodó kémiai szennyezés, az átépítések és a mezőgazdaságból származó tápanyag szennyezettség jelentik a felszíni vizeink számára. A hazai felszíni vizek állapotán sajnos van mit javítani.

Az EU-s Vízkeret Irányelv (VKI) előírja, hogy az uniós tagállamoknak törekedniük kell a jó állapot elérésére minden felszíni és felszín alatti víztest esetében. Az ökológiai állapot és az ökológiai potenciál kritériumok arra szolgálnak, hogy a felszíni vizek szerkezetének és ökoszisztéma szintű működésének minőségét értékelhessük. Az ökológiai állapotot a víz minősége (pl. szennyezés) és az élőhelyek romlása befolyásolja, és a víztestek általános állapotának jellemzéséhez használható.

Sajnálatos módon hazai nagy tavaink mentén a parti sávok folyamatos beépítése zajlik, ami komoly kockázatot jelent a jó ökológia állapot eléréséhez, illetve fenntartásához. A Környezetvédelmi Ügynökség honlapján elérhető térkép szerint, Magyarország a problémás területek közé tartozik, ahol a nem megfelelő víztestek aránya vízgyűjtő területenként 80-90% között van. Ez nagyon magas érték, amit akkor lehetne csökkenteni, ha az ökológiai szempontok kerülnének előtérbe a folyók és tavak környékén zajló fejlesztések esetén.

A Nagy Tavak Koalíció tagjainak célja az, hogy a döntéshozók és az állami hivatalok figyelembe vegyék az ökológiai szempontokat, amik fontos elemei az egészséges humán környezet kialakításának is. Ezért indítottuk 6 kérdésből álló civil konzultációnkat is, ami itt érhető el.