Kedves FFB, igeneket kérünk!

Kedves FFB, igeneket kérünk!

2021.12.03. Nagy Tavak Koalíció országgyűlési javaslat 0

Idén nem csak a Mikulás érkezése miatt lesz nevezetes december 6. Ezen a napon lesz lehetősége újra színt vallani a Fenntartható Fejlődés Bizottság tagjainak, valójában mekkora az elköteleződésük a fenntarthatóság, a környezeti értékek, konkrébban pedig tavaink védelme vonatkozásában.

December 6-án ül össze ugyanis újra a Bizottság, hogy kezdeményezésünkre, majd Schmuck Erzsébet bizottsági elnök közbenjárására hivatalosan újratárgyalják országgyűlési határozati javaslat-tervezetünket, amit itt olvashattok el teljes egészében.

De mi a lényege a javaslatnak?

  1. A befektetői érdekek helyett a jövő generációinak érdekeit nézzék! 
  2. Legalább kétszeres pénzügyi forrást a vizes élőhelyek helyreállítására, védelmére!
  3. Független, átlátható és nyilvános engedélyezési eljárást!
  4. Közvetlen, bárki által elérhető kapcsolatot a vízzel!
  5. Döntést csak a helyiek bevonásával hozzanak!
  6. Álljanak ki a politikusaink is a nagy tavaink védelmében!

A javaslat érdemi része most is ugyanaz, mint a májusi tárgyalás idején. Az indoklás részt azonban ősszel bővítettük a nyári, tavainknál történt események hatására. Reméljük, hogy az akkor elutasító választ adó bizottsági tagok is komolyabban veszik azóta a problémákat, és nem vállalják magukra azt a felelősséget, hogy ők gáncsolják meg azt, hogy a tavak ügye egyáltalán a parlamenti megtárgyalásig eljusson.

Tavasszal javaslatunk az alábbiak szerint szerepelt a Bizottság előtt:

Támogatta:Nem támogatta:
Schmuck Erzsébet, elnök, LMP
Bencsik János, alelnök, Fidesz
Nunkovics Tibor, alelnök, Jobbik
Hajdú László, tag, DK 
Dr. Turi-Kovács Béla, alelnök, Fidesz
Böröcz László, tag, Fidesz
Dr. Koncz Zsófia, tag, Fidesz
Simonka György, tag, Fidesz
Varga Gábor, tag, Fidesz
Szászfalvi László, tag, KDNP

Most újra bizakodunk tehát, hogy azt, amit májusban összességében nem sikerült meglépniük, december 6-án sikerülni fog.

Ennek nyomatékosítására ma levelet küldtünk a Bizottság valamennyi tagjának, és egyesével is megkértük őket, hogy hétfőn szavazzanak igennel.

Kiküldött levelünket itt olvashatjátok, természetesen minden tagnak személyre szólóan, titulusának megelelően:

Tisztelt Schmuck Erzsébet! 

A Nagy Tavak Koalíció 6 tagszervezetének közös kezdeményezésére többpárti támogatással az Országgyűlés Fenntartható Fejlődésének Bizottsága 2021. december 6-án tárgyalni fogja Magyarország nagy tavai természeti és kulturális értékeinek védelméről szóló H/17452 számú határozati javaslatot. A javaslat egy korábbi változatát a bizottság már tárgyalta 2021 tavaszán, de sajnos a tavasz óta eltelt időszakban a Velencei-tóhoz és Balatonhoz kapcsolódó események rávilágítottak a határozati javaslat újratárgyalásának szükségességére. 

Mint bizonyára Ön előtt is ismert, nem csak a közvetlen emberi tevékenységek, de a klímaváltozásból eredő okok is nagy nyomást helyeznek nagy tavainkra, amelyeknek védelme Magyarország Alaptörvényének P cikkelyéből eredeztethető kötelezettségünk. Több mint 100.000 ember írta alá a Balatonhoz és Fertő tóhoz kapcsolódó online petíciókat, ami bizonyítja a fokozott társadalmi érdeklődést a tavaink védelmének ügye iránt.

A Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó gazdag édesvízi élőhelyek. Természetvédelmi jelentőségüket jelzi az is, hogy valamennyi részben, vagy egészben a Natura 2000 hálózaton keresztül európai közösségi védelmet élvez, és szintén tagjai a nemzetközi egyezmény által védett úgynevezett Ramsari-területek hálózatának. A fentiek alapján kijelenthető, hogy nagy tavaink nem pusztán turisztikai, gazdasági jelentőséggel bírnak, de olyan természeti értékük is van, amely nemcsak Magyarországon, de az Európai Unión belül, sőt globálisan is kiemelkedő. E természeti értékek megőrzése a jövő generációk számára közös felelősségünk. 

Kérjük Önt, mint a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöke, hogy a tatai Öreg-tó, a Balaton, a Velencei- és a Fertő tavak védelmének érdekében, a bizottság december 6-i ülésén szavazatával támogassa, hogy az Országgyűlés tárgysorozatba vegye a határozati javaslatot, annak érdekében, hogy az Országgyűlés egyáltalán tárgyalhassa a határozati javaslatot.

Támogatásában bízva tisztelettel:
A Nagy Tavak Koalíció nevében
Alba Natura Civil Alapítvány, Gárdony
Fertő tó Barátai Egyesület, Sopron
Miénk a Grund Városvédő Egyesület, Tata
Összefogás a Balatonért Egyesület, Balatonfüred
Rendszerszint Országos Közösségszervező Műhely, Budapest
Stop Avalon! Tata

2021. 12. 03.
Print Friendly, PDF & Email