Ki védi meg eztán a tavakat?

Ki védi meg eztán a tavakat?

2022.04.12. Balaton Fertő tó Nagy Tavak Koalíció Tatai Öreg-tó Uncategorized Velencei-tó 0

A Nagy Tavak Koalíció kicsit több, mint egy évvel ezelőtti megalakulásakor azt a célt tűztük magunk elé, hogy a tavainknál zajló illetve tervezett nagy, környezetkárosító beruházásoktól megóvjuk a vizeket, tópartokat. Ezzel együtt pedig felhívjuk a figyelmet a beruházások értelmetlenségére, a tervezés és megvalósítás érvényben lévő szabályokat áthágó jellegére, az engedélyezés és finanszírozás átláthatatlanságára, valamint a helyi lakossági érdekek folyamatos háttérbe szorítására.

Azt gondoltuk, ha a helyi tóvédő csoportokkal egy tömbbe tömörülünk, a hangunk felerősödik, és olyan összefüggéseket is be tudunk mutatni, amik rámutatnak az egyes ügyek rendszerszintű problémáira. Ennek szellemében alkottuk meg országgyűlési határozati javaslatunkat és az azzal összefüggő civil konzultációnkat is.

Amikor megalakultunk, sokan felkapták a fejüket, és biztosítottak minket az ügy melletti kiállásukról. Időközben számos új, aggasztó tóparti beruházás esete is felmerült, amik közül volt, amiben tudtunk segíteni, és volt, amiben kapacitáshiány miatt nem, de igyekeztünk azokban is legalább a helyi tiltakozás kihangosításával segíteni. Hiszen az NTK, bár alapító tagságának vannak saját helyi ügyes-bajos dolgaik, azokkal kapcsolatban pedig saját célkitűzéseik, részben felelősséget érez a többi, addig általuk nem képviselt, tavaink veszélyeztetésével kapcsolatos ügyekben is.Velence, 2021. október

Velence, 2021. október

Hogy miért csak részben? Mert nem egy nagy, csupa vízügyi szakértőkből és jogászokból álló stáb vagyunk, akiknek fő tevékenységük az, hogy a bejelentéseket kezeljék és a bejelentőtől átvéve meg is oldják azokat. Ugyanolyanok vagyunk, mint azok, akik szimpatizálnak velünk. Eddigi életünkből hozzuk tapasztalatainkat, amik nagyon különbözőek, de egy civil csoport életében (függetlenül attól, hogy bejegyzett vagy informális szerveződésről van szó) mindről kiderül, hogy hasznos valamire. Mindannyiunknak van saját élete, amit a választott közös cél érdekében időnként háttérbe kell tolni. Egymástól távoli helyeken élünk, különböző élethelyzetekben, és meg kellett találnunk a módot arra, hogy ez mégse legyen akadály. A közös sérelem és a közös vízió tart össze minket. Sérelmeink a tóparti, tavak környezetében történő környezetkárosítások, a túlzott beépítések, víziónk pedig a tavak ökológiai állapotának, élővilágának megóvása, a környezetkárosítások megszűntetése, a lakossági szempontok figyelembevétele és a partok elérése bárki számára. 

Vízirendészek a tavon 1976. Fortepan/Magyar Rendőr

Vízirendészek a tavon, 1976. Fortepan/Magyar Rendőr

Amikor megfogalmaztuk a problémáinkat, egyértelművé vált, hogy azokat csak politikai döntéshozóink tudják orvosolni. Főként mivel a legtöbb esetben önkormányzati vagy kormányzati indíttatásra, vagy legalábbis azok támogatásával indul el és valósul meg egy projekt. Pl. a Fertő tónál, Balatonaligán és Sukorón kiemelt kormányzati beruházás megvalósítása van folyamatban, Tata karsztvizeit szintén kormányzati döntésre vinnék el a városból, az alsóörsi benzinkút vagy a balatonszemesi apartmanházak önkormányzati kezdeményezésben épülnének, ahogy a velencei-tavi partszakaszok eladása, beruházásokhoz való előkészítése is önkormányzati hatáskörben történik, a tatai szállodaberuházás pedig bár magánberuházás, nyíltan önkormányzati támogatással történne.

Mi sosem akartuk támadni egyik politikai oldalt sem. Sosem az volt a cél, hogy kormányellenes civilekké váljunk, csak a tavak és a természet védelme miatt indítottuk civil mozgalmainkat.  

A tényeket alapul véve azonban a számunkra aggasztó beruházások egy bizonyos politikai oldalhoz kötődnek. Mivel a Fidesznek 2/3-os többsége, és ezzel kvázi teljhatalma van az elmúlt 12 évben, hiába is tagadnánk, hozzájuk köthető, az ő döntéseiktől függ a legtöbb beruházás sorsa.

Bár ezt nem szoktuk általánosan felemlegetni, sőt, mindig igyekeztünk megszólítani minden politikai oldalt (több-kevesebb sikerrel), és reméltük, hogy minden, a tavak állapotáért aggódó állampolgár átlátja, és eszerint hozza meg döntését a demokratikus választásokon. Már csak azért is bíztunk ebben, mert sokan hangot adnak abbéli nemtetszésüknek, ahogy mennek a dolgok a partokon, saját településükön.

A választási eredmények mégsem ezt tükrözik egyik tóparti körzetben sem. Maradt a teljhatalom, sőt, nőtt a környezetkárosító beruházásokat kezdeményező kormány támogatottsága. Mi történt? A háború rémével fenyegetés, mégha nem is ez a realitás, erősebben hat, mint bármilyen, helyben és biztosan a saját bőrünkön megérezhető ügy?

Mire számíthatunk így?

A jelenlegi, eddigieknél még stabilabban megtámogatott 2/3-os többség új felhatalmazást adhat a politikai döntéshozóinknak. Gyorsulhatnak a  beépítési folyamatok, és sokasodhatnak a beruházási tervek. A kormány a maradék érdeklődését is elveszítheti irányunkban és teljesen ignorálhat minket, ha úgy látja, alapvetően nem tartják az emberek fontosnak az általunk feszegetett kérdéseket. Megteheti, ahogy már számos helyzetet ismerünk, amikor így történt.

De ti azt mondjátok sokan, hogy egyetértetek velünk. Mi pedig arra kérünk titeket, hogy akkor segítsetek!

Hogy miben tudtok? Például abban, hogy a céljaink eljussanak sokkal több emberhez. Hogy vegyétek észre, ha valami a ti környéketeken nem működik jól, és álljatok bele aktívan a saját környezetetekben felmerülő ügyekbe, méghozzá azzal a tudattal, hogy mi segíteni tudunk, de azokat helyettetek képviselni nem. (Ebben mindig a helyi lakosok a legjobbak.) Beszélgessetek és szerveződjetek azért, hogy összeadódjon tudásotok és érdekeiteket közösségként tudjátok képviselni. Vagy egyszerűen keressétek meg az alapító szervezeteinket, és váljatok így aktivistává, esetleg anyagi támogatóvá. 

Ahogy a bemutatkozó filmünkben is elmondtuk, a koalíció csak akkor erős, ha erősek a helyi csoportok is.