NAGY TAVAINK MOST – Fotópályázat

NAGY TAVAINK MOST – Fotópályázat

2022.06.15. Balaton Fertő tó Fotópályázat kiállítás Nagy Tavak Koalíció Tatai Öreg-tó Velencei-tó 0
A Nagy Tavak Koalíció „Nagy tavaink most” címmel fotópályázatot hirdet három kategóriában. Olyan fotók beérkezését várjuk, melyek bemutatják:

–        Magyarország nagy tavainak (Balaton, Fertő tó, Tatai Öreg-tó, Velencei-tó) páratlan szépségeit, egyedülálló természeti értékeit és épített örökségét,

–        a tavakat állapotát és a szabad vízhezjutás jelenlegi lehetőségeit veszélyeztető problémákat és azok hatásait,

–        valamint a megóvás érdekében létrejött civil kezdeményezéseket is.

A legjobb képekből vándorkiállítást rendezünk, amelyet 2022 augusztustól szeptemberig előre meghatározott időpontokban, többek között Budapesten és a négy nagy tó körüli településeken mutatunk be az érdeklődőknek.

A pályázat kiváló lehetőséget nyújt a hobbifotósoknak, hogy egyedi látásmódjukat, a számukra fontos tájakat és momentumokat a választott fotóeszközön keresztül szélesebb közönséggel is megismertethessék, valamint megmutassák azt is, hogy mik aggasztják őket a tavak sorsát, állapotát illetően, és civilként milyen eszközökkel tehetnek lépéseket a tópartok megóvása érdekében.

A PÁLYÁZAT RÉSZLETEI

A pályázat nyitott minden amatőr és profi fotós részére, életkortól, lakóhelytől, foglalkozástól függetlenül, nevezési díj nélkül, akár korábban készült képpel is. Amennyiben olyan korábban készült fotót küld be a pályázó, amelyen a bemutatott állapot mára teljesen megváltozott, képpár formájában tudjuk elfogadni a nevezést, hogy a jelenlegi állapot is bemutatásra kerülhessen.

Nem fogadunk el erősen manipulált, a valóságtól eltérő fotókat. (Nem számít manipulálásnak a kép 25%-nál kisebb mértékű megvágása, a teljes képet érintő, kismértékű színkorrekció, a színes felvétel fekete-fehérré alakítása.)

A beküldött fotók tartalmi és teljes jogi felelőssége a pályázót terheli. A pályázók alkotásaik beküldésével elismerik és nyilatkoznak arról, hogy rendelkeznek a képek személyiségi jogi engedélyeivel. Pályázni kizárólag olyan fotókkal lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személy vagy személyek személyhez fűződő jogait.

A szervező a pályázatba beküldött képeket a kiállítás népszerűsítése érdekében (megnyitó ünnepség, meghívó, plakát) valamint a Nagy Tavak Koalíció további kampányai során térítés nélkül felhasználhatja a szerző nevének feltüntetésével.

A szervező a pályázó személyes adatait zártan kezeli, csak a pályázattal kapcsolatos információk közlésére használja fel, harmadik félnek semmilyen esetben nem adja át.

KATEGÓRIÁK

  1. Természet és táj (egyedi és sorozat)

A tavak természeti kincseinek, növény és állatvilágának, valamint azokat veszélyeztető hatásokat bemutató alkotások.

  1. Épített és tárgyi örökség (egyedi és sorozat)

A tavak településeinek épített örökségeit, köztéri alkotásait, illetve a tájidegen, a harmóniát megbontó építményeket bemutató alkotások.

  1. Tóvédők (egyedi és sorozat)

Olyan személyek vagy csoportok tevékenységeinek bemutatása, akik a tavak környezetének, kulturális és természeti értékeinek megóvása érdekében lépnek fel.

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA

Egy pályázó kategóriánként maximum 3-3 képet adhat be elektronikusan a nagytavakkoalicio@gmail.com e-mail címre.

Az email tárgy mezőbe be kell írni: Nagy tavaink most

A pályázó adja meg a fotós nevét és irányítószámát, a fotó készítésének helyszínét, a verseny alatti kapcsolattartáshoz használható telefonszámát és email-címét, valamint a kategóriát, amiben indítani szeretné a képet. Formátum: jpg.

A fotóknak lehet adni címet, de nem kötelező.

A pályázott fotók feltöltéséhez javasolt képméret: 1-2 MB, a rövidebb oldal 1500 pixelnél ne legyen több.

De a nyertesek és kiállításra kiválogatott fotók tulajdonosai vállalják, hogy képeiket a zsűri kérésére az eredeti méretben és nagyobb felbontásban is rendelkezésre bocsájtják. (Ebben az esetben a kívánt méret 5-20 MB lesz, rövidebb oldaluk minimum 2100 pixel, a hosszabbik pedig nem haladhatja meg a 6000 pixelt. A képtömörítési minőség 100%-os legyen.)

Beküldési határidő: 2022. július 3. 24:00

A beérkezett, és pályázati kiírásnak megfelelő képeket július 4-én a szervező közzéteszi és közönségszavazásra bocsátja a Nagy Tavak Koalíció Facebook oldalán. Ezzel egy időben a szervezők zsűrizése is megkezdődik.

A határidőn túl beküldött, illetve a pályázati kiírásnak nem megfelelő anyagok nem kerülnek zsűrizésre.

ELBÍRÁLÁS

A Nagy Tavak Koalíció szervezői tagjaiból álló zsűri választja ki a beérkezett művekből kategóriánként az I., II., és III. helyet szerzett nyerteseket, emellett az összes beérkezett fotóból egy közönségdíjat is el lehet nyerni a Nagy Tavak Koalíció Facebook oldalon közzétett képek alatti kedvelések alapján.

A zsűri döntése végleges, az ellen fellebbezési lehetőséggel nem lehet élni.

Egyéb információ kérhető: nagytavakkoalicio@gmail.com
A pályázat eredményéről mindenkit e-mailban értesítünk.

DÍJAZÁS

Tárgynyeremények a kategórianyerteseknek, illetve a közönségdíjasnak.

A legjobb (nem feltétlenül díjat elnyert) képekből kiadvány készül.

A válogatott képekből vándorkiállítás készül.

Pályázati Naptár:

  • Beküldési határidő: 2022. július 3. vasárnap 24:00.
  • Zsűrizés és közönségszavazás: 2022. július 4-17.
  • Értesítés az eredményről valamint a díjátadás és kiállításmegnyitó időpontjáról: 2022. július 20. szerda