Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja (2021-2027) véleményezés.

Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja (2021-2027) véleményezés.

2023.02.06. Uncategorized 0

Végrehajtási Terv szakmai, társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentumát véleményeztük.
Fő javaslataink röviden összefoglalva adjuk közre.

  • Javasoljuk a tó és vízgyűjtője integrált vízgazdálkodásának megvalósítását, vízminőségének biztosítását, a tó ökológiai rendszerének megvédését, a vizes élőhelyek megtartását, mert ezek nélkül a fejlesztések okafogyottá válhatnak.
  • Javasoljuk, hogy a Végrehajtási terv szövegébe kerüljön be: A magas minőségű környezet biztosítása nem elsősorban technológiai kérdés, hanem elsősorban szemléletváltás kérdése. A magas minőségű környezet azon múlik, hogy a jelenlegi természeti környezetet hogyan óvjuk meg és állítjuk helyre. A természeti környezet és az épített környezet “fejlesztését” úgy kell fenntarthatóan végrehajtani, hogy a jövőben várható természeti, társadalmi, gazdasági változások bekövetkeztével is vonzó és biztonságos legyen.
  • Javasoljuk a három fő fejlesztéspolitikai fókusz között a klímaadaptáció mellett, azonos fontossággal a klímaváltozás mérséklését is szerepeltetni. Ezt a célt a konkrét intézkedések megvalósítása és az új projektjavaslatok, pályázatok értékelése során is következetesen kell végig vinni.
  • Javasoljuk a vízszintszabályzási rend felülvizsgálatának szükségességét a Végrehajtási tervben szerepeltetni Elengedhetetlennek tartjuk egy szakmailag megalapozott és nyíltan kommunikált gazdasági hatástanulmány készítését, szükség esetén új vízszintszabályzási rend alkalmazását. A felülvizsgálat befejezéséig a vízpartrehabilitációs tervvel érinett sávra változtatási tilalmat kell elrendelni. Az új víziszintszabályzási rendhez és a várható vízszint-változásokhoz alkalmazkodó, jövőbiztos módon kell a Balaton és a befolyók vízpartjának rendezését elvégezni.
  • Javasoljuk a nyílt adatpolitika következetes érvényesítését a monitoring és a tájobszervatórium során. A térség gazdasági versenyképességének növekedése, a fenntartható tájrehabilitáció és településtervezés, a természeti értékek megőrzése szoros együttműködést kíván a lakossággal, a civil szférával, az önkormányzatokkal Ehhez nagyon fontos motiváció a nyílt és közérthető tájékoztatás. Az érdeklődők számára nyilvánossá kell tenni az összes releváns adatot, de a jogi lépés nem elég. Fel kell építeni azt az adat-infrastruktúrát (erről szólna a tájobszervatórium), amelyben az érdeklődők az adatokhoz hozzáférnek és azokat értelmezni tudják.

Az anyag teljes terjedelmében a 2023. 01. 30 végrehajtási terv véleményezés linkre kattintva tölthető le.

Print Friendly, PDF & Email