Balatoni Zöld Minimum

Mi az a BZM?

A Zöld Minimum alapja az, hogy a Balatont, mint egy egységet,
esetenként akár vízgyűjtő léptékben, kell kezelni.

Miért éreztük szükségét a Zöld Minimum kezdeményezésnek?

A Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja (2021-2027) Végrehajtási Terv véleményezése során nyilvánvaló volt, hogy az általunk felvetett szempontok nem
érik el a döntéshozók ingerküszöbét.
A Balaton értékeit veszélyeztető beruházások folytatódtak Támogatni kell a helyi civil szervezetek munkáját.
Segíteni kell az önkormányzatok (polgármesterek és képviselők) munkáját.
Mi egy sorvezetőt adunk, mely javaslati pontjainkat alább találjátok:

  • 1. Az új épületek parti sávban történő építésének megakadályozása és a 30 méteres törvényben rögzített parti sáv bővítése legalább 100 méterre.
  • 2. A település területén található felszíni vizek, víztestek ökológiai állapotának javítása a természetesség növelésével.
  • 3. A meglévő zöldfelületek védelmével az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás elősegítése és a hazai klímavédelmi törvényhez való hozzájárulás.
  • 4. A tó és a táj jó ökológiai állapotának csökkenése csak ott és olyan mértékben legyen megengedhető, ahol az igazoltan kompenzálható a településen határain belül másmás területek helyreállításával.
  • 5. A strandok klíma-adaptációjában az árnyékolás mellett fontos, hogy a változó vízszinthez igazodó vízparti létesítmények és a partvédelem is elsődleges célkitűzés legyen.
  • 6. A településarculati kézikönyvekben meghatározott tájkarakter védelme, tekintettel a településre jellemző beépítésre és tájhasználatra.
Balatonalmádiban mutattuk be a Balatoni Zöld Minimum javaslatunkat, amivel az önkormányzatoknak szeretnénk segíteni abban, hogy az Alkotmány ‘P’ cikkével összhangban hosszú távon meg tudják őrizni a Balatoni régió természeti és kulturális értékeit.
Előadóink voltak:
Dr. Tóth Gergely, a MATE oktatója
Dr. László Zsolt, a Közösségünk Almádiért Egyesület
Dr. Aujeszky Nóra, a TASZ
képviseletében
A javaslatról itt olvasható egy rövid CIKK, amiben a Zöld Minimum 6 pontja is olvasható
A Zöld Minimumhoz itt lehet csatlakozni
Az előadások az alább megtekinthetőek:
Kun Zoltán
Dr. Tóth Gergely
A Balatoni Zöld Minimum célja a jelenlegi zöldfelületek megóvása és a balatoni beépítések további növekedésének megállítása Magyarország Alaptörvényének P) cikkével összhangban, annak érdekében, hogy a Balaton régió természeti kincseit és ökoszisztémáit megóvhassuk a jövő generációi számára!
Print Friendly, PDF & Email