Miénk A Grund Városvédő Egyesület

Miénk A Grund Városvédő Egyesület

2020 májusában robbant a hír Tatán, mely szerint egy 120 szobás luxushotelt kívánnak felépíteni közvetlenül az Öreg-tó partján, az Esterházy lóistálló és lovaspálya területén. A tó a város ölelésében fekszik, rendkívüli adottságaival biztosítva az épített és természetes környezet harmonikus összefonódását. Számos védettségi besorolás segíti ennek az állapotnak a megőrzését (Natura 2000, Ramsari, természetvédelmi, hidrogeológiai, tájképi védettség).

A szálloda első tervének bemutatása után a civil lakosság facebook-csoportban kezdett szerveződni a gigantikus beruházás megvalósítása ellen. Kezdetben a Stop Avalon! Tata lakossági mozgalom, majd a STAT és a Miénk A Grund Városvédő Egyesület együtt, összefogva demonstrációkkal és különféle lakossági akciókkal, törekedett a döntéshozók befolyásolására, az emberek tájékoztatására, ugyanis a városvezetés kiállt a hotel megépítése mellett. Jelenleg a kijelöl helyre nem építhető meg ez a szálloda, a megvalósításhoz az önkormányzatnak számos módosítást kellene végrehajtania a helyi szabályzatokban (beépíthetőség, oda vezető út).

A hatékony fellépés érdekében alakult meg 2020 augusztusában a MAG – Miénk a Grund Városvédő Egyesület. Tagjaink nagy része a STAT kezdetektől fogva legaktívabb tagja volt. A célok eléréséhez – külső szakemberek bevonásával is – szakmai anyagokat készítettünk, amelyek rámutatnak az építkezés, illetve a hotel működésének káros hatásaira környezetvédelmi, építészeti, örökségvédelmi, hidrogeológiai, zajvédelmi és régészeti szempontból. Emellett természetesen élünk a jogi lehetőségekkel a döntések előkészítésével kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalától az eljárásba partnerként történő bejelentkezésig. Tatai civilek által összeállított és a STAT adminja által benyújtott kérdésekkel 2020 nyarán elindult egy népszavazási eljárás. Az aláírásgyűjtés, a kampány szervezésében és lebonyolításában egyesületünk is aktívan részt vett. A veszélyhelyzetre való tekintettel az aláírások gyűjtése megszakadt, azonban a járványügyi intézkedéseknek megfelelően a későbbiekben még egy hétig folytatódhat. Semmi kétség, hogy a népszavazás sikeres lesz, hiszen az íveken már – a szükséges körülbelül 4.000-hez képest – már most is több mint 6.000 aláírás szerepel. Az időzítésen sok múlik, hiszen azóta elkezdődött és zajlik a helyi szabályozás átalakítása, miközben a tatai népszavazási eljárás a kormány döntésének alapján most, 2021. július végén is áll.

A MAG – Miénk a Grund Városvédő Egyesület alapvető célja Tata Város természeti, kulturális, történelmi, építészeti, művészeti, tájképi értékeinek védelme. Ezek közül az egyik és meghatározó a tatai Öreg-tó partjának védelme.

A Nagy Tavak Koalíció létrejötte önmagában is azt mutatja, hogy nem egyedi, nem csak helyi, hanem országos, rendszerszintű problémákkal kell szembenéznünk, ha tenni akarunk településeinkért, mostani és jövőbeli életterünkért.