Miénk A Grund Városvédő Egyesület

Miénk A Grund Városvédő Egyesület

2020 májusában robbant a hír Tatán, mely szerint egy 120 szobás luxushotelt kívánnak felépíteni közvetlenül az Öreg-tó partján, az Esterházy lóistálló és lovaspálya területén. A tó a város ölelésében fekszik, rendkívüli adottságaival biztosítva az épített és természetes környezet harmonikus összefonódását. Számos védettségi besorolás segíti ennek az állapotnak a megőrzését (Natura 2000, Ramsari, természetvédelmi, hidrogeológiai, tájképi védettség).

A szálloda első tervének bemutatása után a civil lakosság facebook-csoportban kezdett szerveződni a gigantikus beruházás megvalósítása ellen. Kezdetben a Stop Avalon! Tata lakossági mozgalom, majd a STAT és a Miénk A Grund Városvédő Egyesület együtt, összefogva demonstrációkkal és különféle lakossági akciókkal, törekedett a döntéshozók befolyásolására, az emberek tájékoztatására, ugyanis a városvezetés kiállt a hotel megépítése mellett. Jelenleg a kijelöl helyre nem építhető meg ez a szálloda, a megvalósításhoz az önkormányzatnak számos módosítást kellene végrehajtania a helyi szabályzatokban (beépíthetőség, oda vezető út).

A hatékony fellépés érdekében alakult meg 2020 augusztusában a MAG – Miénk a Grund Városvédő Egyesület. Tagjaink nagy része a STAT kezdetektől fogva legaktívabb tagja volt. A célok eléréséhez – külső szakemberek bevonásával is – szakmai anyagokat készítettünk, amelyek rámutatnak az építkezés, illetve a hotel működésének káros hatásaira környezetvédelmi, építészeti, örökségvédelmi, hidrogeológiai, zajvédelmi és régészeti szempontból. Emellett természetesen élünk a jogi lehetőségekkel a döntések előkészítésével kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalától az eljárásba partnerként történő bejelentkezésig. Tatai civilek által összeállított és a STAT adminja által benyújtott kérdésekkel 2020 nyarán elindult egy népszavazási eljárás. Az aláírásgyűjtés, a kampány szervezésében és lebonyolításában egyesületünk is aktívan részt vett. A veszélyhelyzetre való tekintettel az aláírások gyűjtése megszakadt, azonban a járványügyi intézkedéseknek megfelelően a későbbiekben még egy hétig folytatódhat. Semmi kétség, hogy a népszavazás sikeres lesz, hiszen az íveken már – a szükséges körülbelül 4.000-hez képest – már most is több mint 6.000 aláírás szerepel. Az időzítésen sok múlik, hiszen azóta elkezdődött és zajlik a helyi szabályozás átalakítása, miközben a tatai népszavazási eljárás a kormány döntésének alapján most, 2021. július végén is áll.

A MAG – Miénk a Grund Városvédő Egyesület alapvető célja Tata Város természeti, kulturális, történelmi, építészeti, művészeti, tájképi értékeinek védelme. Ezek közül az egyik és meghatározó a tatai Öreg-tó partjának védelme.

A Nagy Tavak Koalíció létrejötte önmagában is azt mutatja, hogy nem egyedi, nem csak helyi, hanem országos, rendszerszintű problémákkal kell szembenéznünk, ha tenni akarunk településeinkért, mostani és jövőbeli életterünkért.

Print Friendly, PDF & Email