Stop Avalon! Tata civil mozgalom

Stop Avalon! Tata civil mozgalom

Mozgalmunk,  vagy ahogy mi nevezzük, a “STAT”, civil kezdeményezésre 2020 május 26-án indult.

Az elindítás oka az volt, hogy egy online sajtótájékoztatóról megtudtuk, Tata szívében, a többek között Natura 2000 és Ramsari övezetként nyilvántartott természetvédelmi területen, egy részben feltáratlan ősrégészeti területen, az Öreg-tó partján az Avalon szállodalánc egy új, 5 csillagos szállodát tervez építeni.

A hír hallatán felháborodott helyi polgárok körében gyorsan  kialakult a lakossági tiltakozás.

A Stop Avalon Tata Facebook csoport lakossági eseményeket, több ezer fő részvételével demonstrációkat szervezett,  szakértők bevonásával kiadott egy 80 oldalas szakmai anyagot, sőt, helyi népszavazást is kezdeményezett, aminek az aláírásgyűjtése rendkívül sikeres volt.

Ez utóbbi vonatkozásában sajnos a koronavírus-járvány megszakította az aláírásgyűjtésünket, amit a szállodaépítés ellen tiltakozó civil lakossággal közösen bonyolítottunk le, és a veszélyhelyzet elmúltával folytatni fogunk.

A szükséges 4000 aláírás helyett a civilek azonban már eddig is több, mint 6000 aláírást gyűjtöttek össze. Bár az aláírásgyűjtésünket megszakították, és az íveket először meg akarták semmisíttetni, ez végül nem történhetett meg, így a népszavazást a veszélyhelyzet elmúltával már a jelenlegi aláírások száma alapján is ki kell írni.

Célunk, hogy az  értelmetlen fejlesztés a minden szempontból védett tópartunkon ne valósulhasson meg. Valamint azt  szeretnénk elérni, hogy a helyi lakosság időben értesüljön az őket érintő döntésekről, azokról véleményt alakíthasson ki, és a fejük fölött meghozott döntések helyett beleszólása legyen azokba. Célunk továbbá, hogy egy erős, önszerveződő közösség alakuljon ki a tatai természeti és városképi értékeket óvni kívánó lakosság körében.