Kun Zoltán,  a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége elnökének írását közöljük:

“Miért gondolom úgy, hogy a hazai természetvédelmi hatósági munka nagyon rossz állapotban van? Bemutatom a Helemba zátony Buli 2023 példáján keresztül.

A Dunai szigetek Facebook oldalon találkoztam egy eseménnyel, aminek a címe Helemba-Zátonybuli 2023 volt. A legtöbb hozzászóló a buli ellen szólalt fel, amit természetvédelmi szakértőkét én is osztottam. A Helembai zátony a Duna mederben található Pilismarót területén. Állami tulajdonban van, a Duna és ártere Natura 2000 terület (az EU Élőhelyvédelmi Irányelv keretében védett) egyik olyan területe, ahol a zátony jellegéből és definíciójából adódóan a szabadon folyó és még hordalékot szállító folyó dinamikáját lehet megfigyelni.

Az OKIR Természetvédelmi Információs Rendszer és Google Maps alapján ugyan a zátony nem része országos jelentőségű védett területnek, de Natura 2000 terület (ráadásul szomszédos egy szlovák Natura 2000 területtel), része az Országos Ökológiai Hálózatnak, és mindössze pár száz méterre van országos jelentőségű védett területtől.

A 275/2004 Kormányrendelet 9. § (2) bekezdés szerint: “A védett természeti területnek nem minősülő Natura 2000 területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges… d) a talajfelszínen, száznál több fő részvételével zajló közösségi és tömegsportesemény rendezéséhez, valamint a technikai jellegű sporttevékenység folytatásához”. Ezt a számot a rendezvény látogatóinak a száma vélhetően meghaladta, hiszen a szervezők már a 2022-es rendezvény után készült összefoglaló videóban is azzal dicsekedtek, hogy “több, mint 150 hajóval érkeztek hozzánk a bulizni vágyók”.

A Helemba zátonyról egy rövid angol nyelvű leírást az EU által támogatott Wild Island projekt honlapján lehet olvasni. „Egyedülálló sziget a Duna közepén. Többnyire sekély kavicsos élőhely, nagy sebességgel, minden vízszintben.” Az ilyen területekből egyre kevesebb van Európában ezért is tűzte ki célú az Európai Unió a 2030-ig tartó időszakra az a célt, hogy 25 000 km szabadon áromló folyót kell helyreállítani az EU-ban (lásd EU Biodiverzitás Stratégia).

Részlet a promóvideóból

Egy ilyen területen szóba se kerülhetne az, hogy egy éjszakába nyúló zenés partit tartanak. Milyen partit is tartottak itt? A szervezők egy Facebook videóban mutatták meg az előkészületeket, illetve egy másik videóban invitálták a nagyérdemű, rongyrázó közönséget. Álljon itt egy képernyőfotó az utóbbi videóból (az ígéret a célcsoportnak az volt: „egész nap szó majd a DJ….” a szerintük ma még KIETLEN helyen!).

Egy ilyen esemény engedélyezése egy egyedülálló természetvédelmi értéket képviselő zátonyon a 21. században tökéletesen mutatja azt, hogy milyen gyenge, erőtlen a hazai természetvédelmi hatósági munka. Ennek az erőtlenségnek köszönhetjük a Fertő tavi vízitelep dekonstrukcióját, de a Győr területén tervezett 400 hektáros újabb jelentős zavaró hatású ipari övezetet is.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az eseményt úgy tűnik két cég is támogatta: Mercedes Benz és forgalmazója a Pappas Autó. Mit is ígérnek ezek a cégek a befektetőiknek és vásárlóiknak?

Luxuskocsi promóció a zátonyon a környezetvédelem jegyében

A Mercedes Benz azt írja, elkötelezett az ENSZ Biológiai Sokféleség Keretegyezményének megvalósítása iránt, ezen belül is a biológiai sokféleség védelméért. A keretegyezmény részes felei Montrealban 2022 decemberében elfogadták, hogy a Föld 30%-át védeni fogják, és a leromlott élőhelyek 30%-át helyreállítják. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ebbe hogyan fér bele a természetvédelmi területen tartandó egész napos Retro DJ buli a rengeteg benzinfaló szörnnyel és víziszínpaddal?!

Pappas Autó vállalása: „Eközben figyelembe vesszük a minőséggel, a környezettel és a gazdaságos energiafelhasználással kapcsolatos elvárásokat is….” (itt). A környezettel kapcsolatos egyik legfontosabb elvárása a társadalom szélesebb rétegének (persze nem tudom, hogy ez a réteg közös halmazt képez-e a Pappas Autó célcsoportjával) az, hogy mindent tegyünk meg a természetvédelmi területek megóvása érdekében (erre egyébként Magyarország Alaptörvényének P cikkelye kötelez is minket). Jó lenne, ha ezt a cég figyelembe venné, és a jövőben nem támogatna természetvédelmi területeken tartandó, potenciálisan az élővilág számára zavaró eseményeket.”

A borítókép forrása: Youtube.com .

Print Friendly, PDF & Email