Az UNESCO szerint is aggályos a Fertő tavi beruházás

Az UNESCO szerint is aggályos a Fertő tavi beruházás

2023.09.14. Fertő tó 0

Az UNESCO Világörökségi Tanácsának 45. ülését Rijadban tartják 2023. szeptember 10.-25. között. Az ülésen megtárgyalják a világörökségi listán szereplő területek védelmi állapotát (State of Conservation), amihez készült egy háttérdokumentum is (itt érhető el angol nyelven). Ebben a jelentésben szerepel a Fertő/Neusiedlersee Kulturális Világörökségi területre vonatkozó információ is a 92.-96. számozott oldalak között.

Az Fertő tó Barátai Egyesület beszámolója szerint az UNESCO véleménye megegyezik a civilek 2019. óta képviselt véleményével. (Az angol szöveg után olvasható a magyar fordítás.)

“The Sopron Fertő Lake Resort project therefore cannot be considered in isolation, even if it is presented as the only development proposal on the Hungarian side, as Fertő/Neusiedlersee is one landscape system, already prone to the effects of development. The project is sited in an artificially created area that needs rehabilitation, but the development proposes massive further artificialization of the area and substantial increase of built volumes, aiming to serve more than 4,000 users a day in high season, with significant impacts on the property’s natural and cultural attributes. The Heritage Impact Assessment (HIA), annexed to the state of conservation report in 2020, presents significant flaws in its evaluation of impacts. The conclusion that the project’s impacts will be mostly positive or neutral appears unconvincing. The decision to carry out separate EIAs, annexed to the state of conservation report in 2020, for the two project phases has not facilitated a comprehensive assessment of impacts; furthermore, it appears that neither EIA considers transboundary impacts. Consultations requested by the relevant Hungarian authorities, and referenced in the States Parties report, mention caveats regarding the development’s excessive size, such as reducing the planned built-up areas and removing traffic-generating activities, but these have not been considered.”

“A készülő Fertő-tavi beruházást nem lehet elszigetelten vizsgálni, még akkor sem, ha a magyar oldalon az egyetlen fejlesztési javaslatként jelenik meg, hiszen a Fertő/Neusiedlersee egy egységes tájrendszer, ami már most is ki van téve a fejlesztések hatásainak. A projekt egy mesterségesen létrehozott területen helyezkedik el, ami rehabilitációra szorul, de a fejlesztés a terület további masszív mesterségessé tételét, és az épített volumenek jelentős növelését javasolja. A főszezonban napi több mint 4000 felhasználó kiszolgálását tervezik, ami jelentős hatással van a természeti és kulturális adottságokra. Az örökségvédelmi hatásvizsgálat (HIA), amit a 2020-as természetvédelmi állapotról szóló jelentéshez csatoltak, jelentős hiányosságokat mutat a hatások értékelésében. Nem tűnik meggyőzőnek az a következtetés, hogy a projekt hatásai többnyire pozitívak vagy semlegesek lesznek. Az a döntés, hogy a projekt két szakaszára külön-külön KHV-kat végeztek, amik a 2020-as természetvédelmi helyzetről szóló jelentés mellékletét képezik, nem tette lehetővé a hatások átfogó értékelését; továbbá úgy tűnik, hogy egyik KHV sem veszi figyelembe a határokon átnyúló hatásokat. Az illetékes magyar hatóságok által kért és hivatkozott konzultációkat a résztvevő államok jelentésében is hivatkoznak, a fejlesztés túlzott méretével kapcsolatos fenntartásokat említenek, mint pl. a tervezett beépített területek csökkentése és a forgalmat generáló tevékenységek megszüntetése, de ezeket nem vették figyelembe.”

A Nagy Tavak tagszervezete, a Fertő Tó Barátai reméli, hogy a fentiekre tekintettel az újratervezés során egy természet- és világörökség-barát fejlesztés valósulhat meg végre a területen, és mind Sopron MJV önkormányzata, mind a fejlesztésért felelős Építési és Közlekedési Minisztérium figyelembe veszi az UNESCO és helyi civil szervezete véleményét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük