Hogyan csináljunk viccet a társadalmi egyeztetésből? – az UNESCO Fertő tavi látogatása elé

Hogyan csináljunk viccet a társadalmi egyeztetésből? – az UNESCO Fertő tavi látogatása elé

2023.09.28. Fertő tó 0

A Fertő tó Barátai Egyesület tagjait 2019 augusztusában az osztrák Ramsari Bizottság meghívta, hogy ismertessék az osztrák érintetteknek a környezeti hatásvizsgálati dokumentáció alapján a Fertő tavi vizitelep úgynevezett rekonstrukciójának részleteit. Furcsa felkérés volt, hiszen a Ramsari Bizottságot a magyar kormánynak kellett volna tájékoztatni az állami beruházáról, és nem társadalmi munkában dolgozó civileknek. Négy év telt el azóta és most 2023 októberében az UNESCO, ICOMOS és Ramsari Bizottság közös látogatást tesz a Fertőtájon – Kun Zoltán, a Nagy Tavak Szövetség elnöke, egyben a Fertő tó Barátai Egyesület szakértője beszámolóját olvashatják. 

A Fertő tó Barátai Egyesület alapítása óta azért küzd, hogy – az UNESCO, ICOMOS és Magyar Tudományos Akadémia által is kritizált, túlzottnak és a nem a területre illőnek tartott – Fertő tavi vizitelep dekonstrukciója helyett egy a természeti értékeket figyelembe vevő turisztikai helyreállítás és fejlesztés valósuljon meg. Fontos megjegyezni, hogy a magyar kormány által tervezett, és már eddig is 11 milliárd forintba kerülő fejlesztés semmiképpen nem tekinthető rekonstrukciónak, hiszen a telep területi kiterjedése négyszeresére nő, úgy hogy eddig nem látott és a nemzeti park céljaival nehezen összeegyeztethető szálláshely fejlesztéseket javasol (pl. Monolit vasbeton négycsillagos szállodát, vagy 26 darab apartmanházat amiknek a környezetvédelmi engedélyét a bíróság is megszűntette).

Az UNESCO Világörökségi Egyezményének 13. cikk 7. pontja külön foglalkozik azzal, hogy a világörökségi területeken a civil szervezetek véleményét meg kell hallgatni a kezeléssel kapcsolatos kérdésekben. A Fertő/Neusiedlersee kulturtáj esetében is így kell történnie, ráadásul mivel ez egy határon átnyúló világörökségi terület, ezért mind az osztrák mind a magyar civil szervezeteknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy megosszák véleményüket és javaslataikat. A 2023. Október 2-5. között tervezett látogatásra végül a magyar beruházást kritizáló Fertő tó Egyesület és a Greenpeace is meghívást kapott, de érdemes végig tekinteni, hogy miként is sikerült kieszközöli a meghívást.

Az UNESCO látogatásának terveiről először az osztrák sajtóból szereztünk értesülést. Ezek után az UNESCO Világörökségi Tanácsának rijadi ülésének dokumentációit tanulmányozva a Fertő/Neusiedlersee kulturtájhoz kapcsolódó, a Fertő tavi vizitelep beruházást erősen kritizáló határozati javaslatot találtunk. Ekkortól gyorsultak fel az események:

  • Szeptember 22-én a WWF Ausztria tájékoztatott minket arról, hogy a látogatás pontos időpontja is megvan, és ez október 2. és 5. között lesz.
  • Szeptember 25-én informálisan megkaptuk a látogatás tervezett programját is. Ebből jól látszódott, hogy a különböző magyar hivatalos szervezetek képviseletében összesen 15 fő vesz majd részt a látogatáson. Álljon itt a teljes lista (angolul mivel így kaptuk mi is a listát): Hungary: Ministry of Construction and Transport – 7 persons (Építési és Közlekedési Minisztérium), Ministry of Agriculture – 2 persons (Agrárminisztérium), WH Management Body – 1 person (Világörökségi szabályozó testület), Fertő-Hanság National Park Directorate – 2 persons (Fertő-Hanság Nemzeti Park), ICOMOS Hungary – 1 person), Planning company – 2 persons (tervező cég)
  • Az osztrák UNESCO nemzeti bizottságnak szeptember 25-én küldött levelünkre már másnap (szeptember 26-án 9 órakor) választ kaptunk amiben arról tájékoztattak, hogy a magyar civil szervezetek meghívása a magyar kormányzati fél feladata.
  • Szeptember 26-án 14:33-kor az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium végül elküldte számunkra a meghívót, ami szerint előadhatjuk véleményünket 5 perc terjedelemben október 3-án (kevesebb mint egy hét múlva) délelőtt 10 és 12 óra között. Érdemes idézni egy mondatot az üzenetből: “Visszajelzését várva postafordultával, legkésőbb 2023. szeptember 27. szerda 12 óráig,” Tehát összesen 19 óra 27 percet kaptunk arra, hogy válaszoljunk a meghívásra.

A meghívást végül természetesen elfogadtuk, igyekszünk szakmailag helytállni az eseményen, de felháborítónak tartjuk, hogy kevesebb, mint egy héttel a rendezvény előtt, alternatív időpontok megadása nélkül úgy kapunk meghívót, hogy a társadalmi munkában ellátott feladatainkat munkaidőben (kedd délelőtt) kell ellátnunk.

Mindezt úgy, hogy közben a magyar kormány képviselői előtt nyilván már jóval korábban ismert volt az időpont hiszen összesen 15 hivatalos képviselő jelenlétét jelezték az UNESCO felé már szeptember 22-én. Ezt az eljárást nem tartjuk megfelelő társadalmi konzultációnak, és az eseményen is tiltakozni fogunk ellene.

(A borítókép forrása: Emlékoldal a Fertő-tavi cölöpházakhoz)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük