Vizes élőhelyek és tavaink – veszélyek és lehetőségek

Vizes élőhelyek és tavaink – veszélyek és lehetőségek

2023.10.01. Egyéb kategória 2
A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége szombaton, a TETT Egyesület szervezésében tartotta Tatán második szakmai összejövetelét, ahol az ország különböző részeiről érkező civil szervezetek áttekintették a vizes élőhelyekre leselkedő veszélyforrásokat és az ezekre adható lehetséges megoldásokat. Az eseményen hat előadás hangzott el, és a civil szervezetek a további együttműködés mellett kötelezték el magukat, célként kitűzve, hogy a magyar EU elnökség idejére növeljék a társadalmi támogatást a tervezett EU-s Kék Megállapodás (Blue Deal) számára.
A szakmai program során elhangzott, hogy jelenleg a nagy tavainkra és vizes élőhelyeinkre az alábbi tevékenységek jelentik a legfőbb veszélyt:
  1. pazarló vízhasználat
  2. nagy volumenű vízfelhasználó iparágak
  3. szennyezések ide értve a havaria eseményeket is
  4. parti sávok beépítése, turisztikai és ingatlanfejlesztési célokkal
  5. természetes élőhelyek eltűnése és további degradálódása
A fentiek közül két előadás is elhangzott a kormány akkumulátor iparági fejlesztéseivel kapcsolatban. Az előadások tanulságos példákkal szolgáltak arról, hogy milyen hazai és EU-s jogi eszközöket lehet ahhoz felhasználni, hogy az akkumulátor iparági fejlesztések ne veszélyeztessék felszíni és felszín alatti vízeink menniységi és minőségi állapotát.
Fontos kiemelni, hogy hazánk, mint Európai Uniós tagállam a Víz Keretirányelv megvalósításával vállalta, hogy a mind a felszíni, mind a felszín alatti vizeink jó ökológiai állapotba kerülnek 2027-re. Sajnos a jelenlegi adatok még azt mutatják, hogy messze vagyunk ettől a céltől.

Király Andtás, WWF

A vízes élőhelyek védelme és helyreállítása kapcsán a lehetséges eszközök között felmerült az EU Természet Helyreállítási Jogszabály, ami kötelező érvényű helyreállítási célokat tűz ki a tagállamok elé. A jogszabály elfogadása a belga EU elnökség idején várható 2024. első felében. A civil szervezetek kiemelték annak fontosságát, hogy a természet helyreállításhoz kapcsolódóan önálló, új pénzügyi forrásokat is nyitni kell, amiknek a kritikus vizes élőhelyek mellett az agrár ökoszisztémák és erdők természetességének javítására is rendelkezésre kell állniuk.
“Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a következő EU bizottság hallgasson az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Kék Megállapodással kapcsolatos javaslatára, amit a szakmai eseményünkön Kükedi Zsolt a Naphimnusz Egyesület képviselője mutatott be.

Kükedi Zsolt előadása (fotó: Szalay Ildikó)

Ezen kívül persze nagyon fontos, hogy a szövetségünk és egyes tagjaink által aláírt EU Természet Helyreállítási Jogszabállyal foglalkozó civil álláspontban kért pontokat még a jelenlegi bizottság is megvalósítsa. Teljesen világosnak kell lennie mindenki számára, hogy a felszíni és felszíni vizeink kritikus állapotban vannak, ami a jelen és jövő generációk érdekben javítanunk kell” – mondta Kun Zoltán a szövetség elnöke.
Az előadásokat itt lehet PDF formában megtekinteni:
Lehetőségek:
Kükedi Zsolt, Naphimnusz Egyesület: Európai Blue Deal – Te benne vagy?
Király András, WWF Magyarország: Vizes élőhelyek helyzete Magyarországon
Kun Zoltán, Fertő tó Barátai Egyesület: Vizes Élőhelyek és az EU Természethelyreállítási Jogszabály
Veszélyek:
Jávor Benedek, Budapest Főváros Brüsszeli képviselete: Veszélyeztetett vízkészletek és az EU jog
Bodnár Zsuzsa, Átlátszó/Göd-Ért Egyesület: Az akkumulátor iparág árnyékában (később kerül fel)
Ferenczi Miklós, Tegyünk Együtt Tudatosan Településünkért Egyesület – Vizeink elvezetésének problémaköre

2 hozzászólás

  1. Joó Lajos szerint:

    Tiszteklet és köszöntés!
    Köszönöm a hírt!
    Örömmel vennénk fel a kapcsolatot a Szövetséggel. 109 féle víz és tájtudás virtuális tudáspotenciálja vagyunk, amely a mellérendelő gyakorlati koncepcionálással és konkrét megoldásokkal foglalkozik a közel 110 szakma szempontrendszereinek szakmai egyeztetése által.
    Hazavize Hazi Vyíz-Horizontalitás Program.
    Tisztelettel
    Joó Lajos
    HVHP vezető, serkentő gazdája a programnak
    06harminc52993210

  2. Joó Lajos szerint:

    Tiszteklet és köszöntés!
    Köszönöm a hírt!
    Örömmel vennénk fel a kapcsolatot a Szövetséggel. 109 féle víz és tájtudás virtuális tudáspotenciálja vagyunk, amely a mellérendelő gyakorlati koncepcionálással és konkrét megoldásokkal foglalkozik a közel 110 szakma szempontrendszereinek szakmai egyeztetése által. Kükedi Zsolt kedves ismerősünk hívta fel a figyelmet erre.
    Hazavize Hazi Vyíz-Horizontalitás Program.
    Tisztelettel
    Joó Lajos
    HVHP vezető, serkentő gazdája a programnak
    06harminc52993210

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük