Bárkinek a kertje végében kinőhet a következő akkumulátorgyár

Bárkinek a kertje végében kinőhet a következő akkumulátorgyár

2023.10.27. Nagy Tavak Koalíció Tatai Öreg-tó 0

Figyelemfelkeltő környezetvédelmi akciót tartott a Vigadó téren csütörtök 13 órakor az alábbi 14 civil szervezet:

Alsózsolca – Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület
Ács – Kiáll(t)unk Ácsért
Debrecen – Vigyázzunk Életet Adó Vizeinkre Egyesület
Fót – Zöld Folt Mozgalom
Göd – Göd-ÉRT Egyesület
Győr – Szívügyünk Szentiván
Komárom – Élhetőbb Monostorért
Mikepércs – Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület
Nyíregyháza – Élhetőbb Nyíregyházáért, Élhetőbb Magyarországért
Pécs – Séta a Mecsekért; Zöld Fiatalok Egyesülete
Tata –Tegyünk Együtt Tudatosan Településünkért (TETT); STOP Avalon Tata
Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége

Az akcióban egy performansszal az iváncsai mérgezés esetét idézték fel, ebben szerepelt a Nagy Tavak alelnöke, Szalay Ildikó is. A Mérce élőben közvetítette az eseményt, itt lehet visszanézni:

Az eseményt egy konferencia is megelőzte az Ökopolisz Alapítvány szervezésében, ahol az akkugyártás veszélyeiről beszélgetett Dr. Keresztes Lóránttal (Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnök) Bodnár Zsuzsa (Göd-ÉRT), Kozma Éva (Miakő) és Szalay Ildikó (TETT és NTVSZ).

Ezután a civilek sajtótájékoztatót tartottak, ahol minden szervezet elmondta, vagy felolvasta követeléseit. Szalay Ildikó felhívta a figyelmet a veszélyben lévő magyar vízbázisokra, továbbra is hangsúlyozva az előzetes környezeti hatásvizsgálatok, a szabályozások betartásának fontosságát, valamint a vízmérleg szükségességét a további vízkiemelések előtt.

A tüntetést a III. Hungarian Battery Day nevű, nemzetközi akkumulátoripari konferencia idejére időzítették, amire az iparági szereplőket meghívták, de az üggyel régóta foglalkozó civileket nem. A konferenciát a budapesti Marriott Hotelben tartották, fővédnöke Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter volt, platina szponzora a debreceni akkumulátorgyárat építő, kínai CATL és a Salgótarjánban 600 tonna akkumulátort tűzvédelem nélkül raktározó Éltex Kft., ezüst minősítésű szponzora pedig a súlyos szabálytalanságai és a dolgozók veszélyeztetése miatt (egy esetben halálos áldozattal) hírhedt SungEel Kft. is – olvashatjuk a Mérce csütörtöki beszámolójában.

A civilek akciójában Vargha Nóra, fóti önkormányzati képviselő figyelmeztette a jelen lévőket, hogy bárki lehet a következő, bárkinek a kertje végében kinőhet a következő akkumulátorgyár a tudta és beleegyezése nélkül. Ezért is határozták el, hogy a sokféle civil szervezet sokféle tudását, tapasztalatát és véleményét közös erővé formálják, és bejelentették az Akkumulátorkárosult Települések Igazáért Szövetséget (röviden: AKÁRTEIS) megalapítását, ami 13 település 11 civil szervezetét fogja össze. Céljuk, hogy képviseljék azokat, akik most becsapva, kiszolgáltatva, sértve érzik magukat saját otthonukban, és nincs valódi képviseletük, „mert homályos gazdasági érdekekre és a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva” félresöprik a véleményüket, aggályaikat – idézi a Mérce.

Az ernyőszervezet követeli:

  • a törvények betartatását: a jelenleg üzemelő gyárakban, üzemekben és veszélyesanyag-raktárakban a magyar törvények, a katasztrófavédelmi, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartását
  • biztonságot minden előtt: a már működő üzemekben a dolgozók és a környéken élők veszélyeztetésének azonnali megszüntetését
  • a zajszennyezés megszüntetését: hatósági szankcionálást, a zajos üzemrészek működésének felfüggesztését
    a kibocsátási adatok folyamatos közzétételét, nyilvános, és civilek által kontrollált levegő,- talajvíz- és zajmonitoring rendszert
  • a MoLaRi-rendszer bővítését: a helyi lakosság oktatását a katasztrófahelyzeti teendőkről
  • a különleges gazdasági övezetek megszüntetését: Göd és Iváncsa önkormányzati jogainak és adóbevételeinek visszaadását
  • átlátható akkuipari tervezést, a további iparosítási tervek azonnali nyilvánosságra hozatalát
  • a gyárak 1 km-es körzetében élő lakosoknak kompenzációt az életminőség romlásért és az ingatlanjaik értékvesztéséért
  • társadalmi párbeszédet az akkuipari fejlesztések ügyében
  • dolgozzák ki és hozzák nyilvánosságra az akkumulátor stratégiához ígért környezetvédelmi stratégiát, amit még mindig nem mutatott fel a kormányzat
  • a környezetvédelmi szabályok szigorítását: legyen kötelező minden akkumulátorgyár esetében a környezeti hatástanulmány elkészítése
  • valódi szankciókat a komolytalan, alacsony összegű bírságok helyett
  • a támogatások átcsoportosítását: a magyar egészségügy, oktatás, infrastruktúra állami támogatását a külföldi szennyező multik helyett.

Szaszkó Andrea, a Göd-ÉRT Egyesület alelnöke arról beszélt, hogy 2020-ban egy párt és egy civil szervezet sem állt a gödiek mellé a Göd-ÉRT Egyesületen kívül, amikor a Samsung-gyár területét és a körülötte húzódó ipari parkot a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította, elvéve az önkormányzat és a helyiek maradék jogát is a gyár ügyeibe való beleszólástól. Ezek a problémák viszont már nemcsak a gödieket érintik, mert közben a kormány mindent megtesz az akkumulátoripari multicégek kegyeiért (lásd Battery Day konferencia), semmibe véve a lakosság alapvető, egészséghez és egészséges környezethez való jogait.

Fotó forrása: Mérce.hu

Az iváncsai esetet feldolgozó performansz után zárásul a Samsung gödi, a SungEel bátonyterenyei és az SK komáromi gyárában feltárt szabálytalanságokról szóló hatósági határozatokat olvasták fel a szervezők. Ezek jól bizonyították, hogy a cégek számos esetben veszélyeztették a dolgozók életét, de még a sorozatos megbírságolásuk sem ért semmit, ugyanúgy folytatják tovább a veszélyes tevékenységüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük