Jogszabálysértő lenne a Fertő-tavi ökocentrum építése

Jogszabálysértő lenne a Fertő-tavi ökocentrum építése

2023.10.31. Fertő tó 0

Ahogy az Átlátszó október 28-án beszámolt róla, új közbeszerzési eljárást írtak ki október 27-én a Fertő tavi viziteleppel kapcsolatban. A Fertő tó Barátai Egyesület partnere, a Greenpeace az alábbi Facebook-bejegyzést jelentette meg ezzel kapcsolatban:

A Greenpeace azt kéri, a természet megóvása fő szempont kell hogy legyen, tartsák be a vonatkozó természetvédelmi és egyéb jogszabályokat az újratervezés során:
✅Ne szülessenek döntések a civilek és a szakmai testületek bevonása nélkül.
✅A beruházás tervezésénél és kivitelezésénél a szelíd ökoturizmus szempontjait vegyék figyelembe.
✅Azoknak a területeknek az élővilágát ne rombolják le újra, amelyeket a korábbi pusztítás után elkezdett visszafoglalni a természet.
✅Olyan beruházás valósuljon meg, amely messzemenően figyelembe veszi, hogy ez egy nemzeti park, valamint NATURA 2000, Világörökségi és a Ramsari Egyezmény által védett terület.

A bejegyzéssel a Fertőt védő civilek egyetértenek, és szakértőjük, Kun Zoltán, aki egyben a Nagy Tavak elnöke még az alábbi néhány ponttal szeretné ezt kiegészíteni:

  • Mindenképpen biztató, hogy a beruházási elemek közül kivették tulajdonképpen az összes szálláshelyet. Így az Fertő tó Barátai Egyesület, de az ICOMOS és UNESCO által is kritizált négycsillagos monolit vasbeton szálloda, a 26 apartmanház, a két motel és a kemping (területére tervezett bungalókkal együtt) várhatóan nem valósul meg.
  • A beruházással érintett terület a kiírás szerint a 77 hektáros kiterjedés szerint 25 hektárra csökkent. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez még mindig 10 hektárral több mint a korábbi vizittelep területe.
  • Az ajánlattételi felhívásban, ami az engedélyeztetést és a kivitelezést is magában fogalja, szerepel, hogy a beruházással érintett terület Natura 2000 besorolású. Ugyanakkor sajnálatosnak tartjuk, hogy nem említik az UNESCO Világörökségi besorolást. Ez azért is lenne fontos, mert a legutóbbi UNESCO, ICOMOS, RAMSAR vizsgálat során (2023. október eleje), a kormányzat képviselője ígéretet tett arra, hogy az UNESCO-t már a tervezés folyamatába bevonják majd.
  • Szintén sajnálatos, hogy a beruházó Építési és Közlekedési Minisztérium továbbra is jogszabálysértő módon a Fertő tó jogi értelemben vett medrében, a védett területen akarja felépíteni az úgynevezett ökocentrumot. Egyesületünk véleménye szerint ezzel figyelmen kívül hagyják a 120/1999. (VIII. 6.) Kormány rendelet 6§ 1) bekezdését abban a tekintetben, hogy olyan építményt (ökocentrum) terveznek a Fertő tó medrében, ami nem minősülnek “mederhasználati” vizilétesítményeknek.

A közbeszerzés és az engedélyezés folyamatát a Fertő tó Barátai figyelemmel kísérik, és bejelentkeznek ügyfélként. Itt (Facebook) és itt (honlap) érdemes követni őket.

A közbeszerzés kiírását még egy olyan érdekes intermezzo előzte meg, hogy az októberben tartott Világörökségi Vizsgálaton a magyar delegációt vezető, és a civileknek együttműködést ígérő műemlékvédelmi helyettes államtitkárt, Vukoszávlyev Zoránt múlt szerdán azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmentették pozíciójából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük