Stratégiai partnerségi programban veszünk részt a TASZ és a Közélet Iskolája szervezésében

Stratégiai partnerségi programban veszünk részt a TASZ és a Közélet Iskolája szervezésében

2023.12.14. közlemény Nagy Tavak Koalíció 0

A civil szféra akkor igazán erős, ha sokféle szervezet közös célok mentén képes együtt dolgozni az általuk képviselt ügyekért. Emiatt és a szűkülő civil tér miatt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) úgy döntött, hogy új programot indít stratégiai partnerség néven, egyik stratégiai partneréül pedig a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségét választották. A program kialakításában a TASZ a mozgalmi és civil szervezeteket támogató Közélet Iskolája Alapítvánnyal működik együtt.

A kiválasztott szervezetekkel egy közösen meghatározott cél elérése érdekében dolgoznak együtt, a Közélet Iskolája közreműködésével segítenek a szervezetfejlesztésben, és átadják saját jogvédői munkájuk tapasztalatait. A TASZ jogi tudását, valamint a több évtizedes jogvédői munkából származó tapasztalatait viszi az együttműködésbe. A Közélet Iskolája mozgalmi iskolaként a szerveződéssel, stratégiai tervezéssel és érdekvédelemmel kapcsolatos tudásával támogatja a partnerszervezetek eredményes munkáját, valamint a hosszú távon fenntartható szervezeti működés kialakításában segíti őket.

A program 2023 őszén egy tesztidőszakkal indult, az alábbi három érdekvédelemmel és jogérvényesítéssel foglalkozó partnerszervezettel:

A veszprémi székhelyű AutiSpektrum Egyesület 10 éve végzi autista gyermekek és szűkebb-tágabb környezetük komplex megsegítését. A programban a társadalom szemléletformálásán és a sajátos nevelési igényű gyerekeket nevelők jogtudatosításán dolgoznak közösen. Cél, hogy előmozdítani azt, hogy minden gyerek az igényeinek és szükségleteinek megfelelő nevelésben és oktatásban részesüljön.

A Magyar Anyák civil akciócsoport 2018. december végén a rabszolgatörvény elleni tiltakozási hullám alatt jött létre, azzal a céllal, hogy kirángassák a szülőtársaikat és tágabb értelemben a családokat a politikai apátiából, és szavazásra buzdítsák őket és felhívják a figyelmet a szakértői kormány jelentőségére. Jelenleg aktívan vesznek részt az oktatási mozgalomban és azért harcolnak, hogy a gyerekeik valódi demokráciában nőhessenek fel. A csoporttal azon dolgoznak majd, hogy minél több szülő tudjon aktívan élni a jogaival az óvodában és iskolában, elősegítve ezzel az iskola és a szülők együttműködését, közös cselekvését a gyerekek érdekében.

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségével az egyre terheltebb Balaton érzékeny vízparti területeinek védelméért dolgozunk, és azért, hogy mindenki megismerhesse tavaink, vizes élőhelyeink megőrzésének és helyreállításának fontosságát és eszközeit. A szövetséget a tavak védelmében létrejött civil szervezetek alapították azzal a céllal, hogy az Alaptörvény P. cikkének szellemiségében a természeti erőforrások közül különösen a vízkészlet – tavaink, a felszíni és felszín alatti vizek, a vizes élőhelyek -, a biológiai sokféleség védelme, fenntartásaés a jövő nemzedékek számára való megőrzésén dolgozzon.

A programban résztvevő szervezetek kiválasztásánál fontos volt, hogy a működésünket meghatározó alapvető értékek összhangban legyenek. A résztvevő szervezetek pártpolitikától, helyi hatalomtól teljesen függetlenül működnek, közhatalom megszerzésére nem törekszenek, de támogatják a polgárok közéleti szerepvállalását. A program során a kiválasztott szervezetek részben közös képzéseken vesznek részt, részben személyre szabott támogatásban, mentorálásban, képzésben részesülnek, amit a TASZ és a Közélet Iskolája, igény esetén pedig más szakértők biztosítanak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük