Levél a minisztereknek – Vizsgálják felül a Fertő tavi engedélyeket!

Levél a minisztereknek – Vizsgálják felül a Fertő tavi engedélyeket!

2021.12.15. Fertő tó Nagy Tavak Koalíció 0

Mivel a Fertő tavi beruházás kapcsán több ponton is találtunk eltéréseket a különböző hatóságok által kiadott környezetvédelmi engedélyek és a meghirdetett, majd visszavont közbeszerzési hirdetmény tartalma között, a mai napon levélben fordultunk Nagy István agárminiszterhez és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez.

Kiemelt kép: Szukits Rezső.Nagy István, Agrárminiszter
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető Miniszter

Tisztelt Miniszter Urak!

A Nagy Tavak Koalíció nevében fordulunk Önökhöz azzal a kéréssel, hogy rendeljék el a Fertő tavi vízitelep úgynevezett rekonstrukciójához (továbbiakban beruházás) kapcsolódó engedélyek felülvizsgálatát. A felülvizsgálat keretében lehetőség nyílik arra, hogy egyrészt a különböző hatóságok által kiadott engedélyek közötti esetleges eltéréseket, ellentmondásokat feltárják, másrészt az engedélyek jogszabályoknak való megfelelését ellenőrizzék.

Javaslatunk indoka az, hogy a 2021. november 25-én kiírt, majd 2021. december 10-én visszavont, Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt (továbbiakban Zrt) gyorsított közbeszerzési eljárás hirdetménye (továbbiakban hirdetmény) és a birtokunkban lévő környezetvédelmi engedélyek tartalma a beruházáshoz kapcsolódóan nincs összhangban, ami felveti annak a lehetőségét, hogy a vizitelep területén nem engedélyezett és nem az engedélyeknek megfelelő építményeket terveznek megépíteni természetvédelmi, állami tulajdonban lévő területen közpénzből.

A közbeszerzési hirdetmény legalább 3 pontban jelentősen eltér a beruházáshoz kiadott 8755-34/2017 és 5906-34/2018 környezetvédelmi engedélyektől:
A két környezetvédelmi engedélyben szereplő teljes beruházási terület 36,9 hektár, a beépítésre engedélyezett terület mindösszesen 2,8 hektár, ugyanakkor a közbeszerzési hirdetményben a Zrt 52,8 hektár teljes beruházási területet említett, jelentősen több 3,4 hektár (21%-kal több) beépített területtel. 
Az 5906-34/2018 határozathoz az Öko System 2007 Kft által készített Környezeti Hatásvizsgálati dokumentáció 19. oldalán a szerzők említenek ugyan 20 db üdülőházat (2000 m2 területtel), de az 5906-34/2018 számú környezetvédelmi engedély ezekre az üdülőházakra nem tér ki, tehát engedélyt nem ad rájuk. Ehhez képest a hirdetményben 26 apartmanház építését tűzte ki célul a Zrt 3419,93 m2 hasznos alapterülettel.
A hirdetményben 3638 m2 alapterületű és 2556 m2 vízfelületű rozsdamentes medence technológiával készülő medencék és kapcsolódó uszodagépészet kialakítása szerepel, míg a 8755-34/2017 környezetvédelmi engedélyhez készített környezeti hatásvizsgálati dokumentációban 3 medence szerepel 1770 m2 felülettel

Fentieken kívül az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koalíciónk részére 2021. május 14-én küldött levele felveti a 83/2014 kormányrendeletben előírt 6 méteres parti sáv védelmének megsértését. Az OVF levelében megerősítette, hogy a rendelet úgynevezett kógens, kötelező érvényű jogszabály, de a parti sáv védelmétől a területen az ÉDUVIZIG egy nyilatkozatban eltekintett. Ugyanakkor az ÉDUVIZIG közérdekű adatigénylés keretében a Fertő tó Barátai Egyesület titkárának 2021. november 18-án megküldte a beruházáshoz kapcsolódóan általa kezelt adatokat és dokumentumokat. Ezek között a dokumentumok között az OVF által említett ÉDUVIZIG nyilatkozat nem szerepelt.

Mindezek alapján úgy véljük, hogy a Fertő tó menti 6 méteres parti sávban és részben a mederben történő 4 csillagos 95 szobás szálloda és 26 apartmanház tervezett felépítése nem felel meg az OVF által kötelező érvényűnek tekintett jogszabályi előírásnak. Erre tekintettel ezen építmények, amelyek közül
(1) a szálloda felépítését az ICOMOS magyar nemzeti bizottsága sem támogatta
(2) az apartmanházakra a fentiek alapján nem rendelkeznek környezetvédelmi engedéllyel,
építési engedélyét vissza kellene vonni, hiszen a parti sáv beépítése veszélyes precedenst teremt a többi nagy tavunk vízpartjainak beépítése számára.

Bízunk azonnali intézkedésükben annak érdekében, hogy a jogállami alapok sértetlenek maradjanak a beruházással kapcsolatban.

Tisztelettel

A Nagy Tavak Koalíció tagjainak nevében

Kun Zoltán, titkár
Fertő tó Barátai Egyesület

Alba Natura Civil Alapítvány, Gárdony

Fertő-tó Barátai Egyesület, Fertőrákos

Miénk A Grund Városvédő Egyesület, Tata

Összefogás a Balatonért Egyesület, Balatonfüred

Rendszerszint – Országos Közösségszervező Műhely, Budapest

Stop Avalon! Tata Civil Mozgalom, Tata

Print Friendly, PDF & Email

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük